Няколко думи за сайта

Християнството през прехода 20-21 век В този сайт искам да наблегна прехода на християнството през времето на комунизъма към демокрация. Влиянието и сливането на християнството с невярващи, нехристиянски формации, движения и политически партии. Как християните станали предатели на своят Господ Исус Христос и поеха ръководството на църквата под действието на сатана и мамона.Трикове, събития, случки, практики и заблуди от християни, които под покривалото на църквата и името на Исус са станали врагове на църквата. Как църквата унищожила хиляди християни и съсипала хиляди авторитети истински служители на Бога, водени от Святият дух. Как подигравайки се с името на Исус са злоупотребявали дарбите за своя лична и персонална полза с комерсиална цел. Как истинските християни са гонени от своите събратя без причина, ръководени от злите учители. Дали наистина ОЕЦ изпълнява истинското си значение или е параван на анти-християнство. И кои са останалите деноминации и църкви, които са членове на антихриста, като агенти и съсипници на християнството в България.

неделя, 19 май 2013 г.

Действията на ръководството на Българска Божия Църква (ББЦ) относно Комисията по досиетата

Действията на ръководството на Българска Божия Църква (ББЦ) относно Комисията по досиетата

30.03.2012
До представителитена църквите и организациите, членки на ОЕЦ,
С настоящото писмо искам да ви уведомя за действията на ръководството на Българска Божия Църква (ББЦ) по повод изнесената от Комисията по досиетата информация за връзката на член от нашето ръководство с ДС.
На първо място ще отбележа, че тази информация внесе смут както във всички нас като ръководство, така и в сърцето на самия п-р Йордан Иванов, за когото излезе сведението. И понеже за нас не бе достатъчно просто да приемем или отхвърлим публикувано сведение, предприехме следните действия.
1/ Като Главен епископ и с участието на адвокат проведох няколко разговора с брата и разгледахме лични документи от миналото му. В резултат на това го насърчихме да обжалва решението на Комисията. Делото ще се гледа седмицата след Възкресение. Междувременно го посъветвахме да разговаря с църквата си по този въпрос. Предстои да проведем подобен разговор и с водачите от региона, за който отговаря п-р Иванов.
2/ Направихме справка с човек, който е запознат със структурите и дейността на ДС, за това как той би коментирал сведението за п-р Иванов. Неговите коментари, макар и на принципно ниво, ни помогнаха по-добре да се ориентираме за тежестта на посочената в сведението информация.
3/ На Епископски съвет на ББЦ (среща на националното ръководство) въпросът бе изложен и обсъден и след гласуване единодушно решихме, че не оттегляме доверието си в п-р Йордан Иванов и не считаме, че има нужда той да освободи длъжността си като Регионален епископ.
Ето накратко основанията за това решение:
През 1980 г., когато Йордан Иванов, е бил „вербуван“ не е бил вярващ. В този период (22.06.1979 до 22.09.1980) той живее в гр. Ардино, област Кърджали, и работи като секретар на читалището и секретар на общинския съвет за култура. Буквално последните месеци, преди да напусне този град и да се върне в родното си място, за да се грижи за болния си баща, в читалището започва да се събира самодейна група за родопска народна музика от служители на районното управление на МВР в гр. Ардино. Репетициите и срещите на фолклорната група се извършват в помещение, предоставено от Йордан Иванов, като цялата дейност на състава е трябвало да бъде наблюдавана от служител на ВКР (Военно контраразузнаване). Това от своя страна е изисквало мястото за събиранията да бъдере гистрирано като „квартира“, а заедно с това и домакинът в читалището да бъде заведен под отчет (20.05.1975). Именно това е въпросната „явочна квартира“, за която става дума в сведението от комисията. “Жасмин” е вероятно името на квартирата, а от там и на този, който я е предоставил. Като самият той не еучаствал в срещите, провеждани на това място.
Абривиатурата от досието показва в коя от структурите (отделите) на ДС е бил заведен под отчет, „вербуван“ Йордан Иванов. „ДС, Управление III-VII-VI“ е съответно Управление III (ВКР), VII (Отдел) VI (Отделение). Според специалиста, с който сме се консултирали, „опасни са тези агенти, които са служили в Управление VI-то.“ На практика тази абривиатура показва на запознатите, че Йордан Иванов дори не е знаел, за какво се използва стаята, която е предоставял.
И така пет месеца след регистрирането на помещението в читалището и него, като отговарящ за достъпа до него, Йордан Иванов напуска работата и гр.Ардино и на 22.09.1980 със семейството си се връща в родния си край – първоначално при родителите си в с. Православен, а скоро след това се измества в гр. Първомай. Там в края на 1980 г. той и съпругата му повярват в Бога. Седем години по-късно (и само две години преди промените) на 07.07.1987 г. е ръкоположен за презвитер в ББЦ. От 1992 г. е регионален отговорник за Първомайски регион, а по-късно е избран за финансист, т.е. отговорен за финансите на националното ръководство на ББЦ. Тази длъжност той изпълнява до 2006 г., когато отстъпва с изрядна документация. Поради неизвършени навреме промени в регистрите в съда, той продължава да се води на тази позициядо 2010 г., макар да не изпълнява такава длъжност.
Като млад вярващ, а по-късно и като ръкоположен водач на църквата в гр.Първомай, Йордан Иванов не е бил викан в полицията, не е давал устни, а още по-малко и писмени сведения за себе или за някой друг вярващ. Това става ясно и от посочената информация в становището на Комисията по досиетата. Към това може да се прибавят и свидетелствата на множество други водачи и вярващи от Първомайския край и страната, които го познават от времето на неговото повярване. Всичко това определя и общото убеждение на настоящото национално ръководство на Българска Божия Църква, че няма основание п-р Йордан Иванов да бъде държан отговорен за връзка с ДС, която е в противоречие с евангелската вяра и етика.
Надявам се изложеното по-горе да послужи на всички, които, вярвам основателно, са очаквали да видят действията и да чуят становището на ръководството на ББЦ по повод справката на Комисията по досиетата. Моля се Бог да дава мъдрост на всички нас в това време на въпроси и преосмисляне на миналото ни и бъдещето ни развитие като евангелски църкви в България.
С уважение
Венцислав Стойков
Главен епископ
Българска Божия Църква

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Християнството през прехода 20-21 век

В този сайт искам да наблегна прехода на християнството през времето на комунизъма към демокрация. Влиянието и сливането на християнството с невярващи,нехристиянски формации,движения и политически партии.
Как християните станали предатели на своят Господ Исус Христос и поеха ръководството на църквата под действието на сатана и мамона.Трикове,събития,случки,практики и заблуди от християни,които под покривалото на църквата и името на Исус са станали врагове на църквата.
Как църквата унищожила хиляди християни и съсипала хиляди авторитети истински служители на Бога,водени от Святият дух.
Как подигравайки се с името на Исус са злоупотребявали дарбите за своя лична и персонална полза с комерсиална цел.
Как истинските християни са гонени от своите събратя без причина,ръководени от злите учители.
Дали наистина ОЕЦ изпълнява истинското си значение или е параван на анти-християнство.
И кои са останалите деноминации и църкви,които са членове на антихриста,като агенти и съсипници на християнството в България.